Vaalien kevät alkaa omilla liittokokousedustajien vaaleilla

Rakennusliitto ry:n ylin päätöksentekoelin, sääntömääräinen liittokokous, järjestetään Helsingin Katajanokalla Marina Congress Centerissä toukokuun viimeisenä viikonloppuna. Edustajat liittokokoukseen valitaan helmi-maaliskuun vaihteessa käytävillä vaaleilla. Äänioikeutettuja ovat kaikki ne jäsenet, joiden jäsenyys on alkanut ennen 25.11.2018. Vaalimateriaali äänioikeutetuille kolahtaa postiluukusta maanantaihin 25.2.2019 mennessä.

Ahvenanmaalta tuleva liittokokousedustaja on jo tiedossa. Loput 188 edustajaa valitaan vaalipiireittäin (11) kaikkiaan 484 ehdokkaan joukosta. Ehdokkaiden keski-ikä on noin 45 vuotta. Alle 35-vuotiaita ehdokkaita on yhteensä 96. Ehdokkaista naisia on 46 ja miehiä 438. Sopimusaloittain ehdokkaita on seuraavasti: asfalttialalta 10, rakennustuoteteollisuudesta 56, lattianpäällystysalalta 8, maa- ja vesirakennusalalta 30, maalausalalta 38, talotekniikka-alalta 55, talonrakennusalalta 275 ja vedeneristysalalta 12.

Liittokokoukseen valitut edustajat tuovat sen kuuluisan ”kentän äänen” päätöksentekoon. Kokouspuheenvuorot ja –keskustelut sekä niiden pohjalta tehdyt päätökset ja valinnat ohjaavat alkavan liittokokouskauden toimintaa. Äänestämällä Sinulla on mahdollisuus olla myötävaikuttamassa mielestäsi oikean henkilön pääsyä liittokokoukseen.

Teknisesti äänestäminen on tehty varsin vaivattomaksi. Yksinkertaisinta äänestäminen on sähköisesti. Tarvitset vain nettiyhteyden. Kirjaudut äänestämään liiton kotisivujen kautta. Kirjautumisessa käyttäjätunnus on henkilökohtainen jäsennumerosi (löydät sen jäsenkortistasi) ja salasana on erikseen näitä vaaleja varten luotu henkilökohtainen pin-koodisi (löydät sen vaalimateriaalin mukana tulevasta vaalilipusta). Sähköinen äänestysportaali on avoinna 25.2. klo 9.00 – 10.3.2019 klo 24.00. Toinen vaihtoehto, joka ei sekään ole vaikea, on äänestää kirjeitse merkitsemällä valitsemasi ehdokkaan numero äänestyslippuun ja postittamalla se maksutta edelleen vaalimateriaalin mukana tulevassa palautuskuoressa 10.3. mennessä. Sähköisesti annettu ääni on ensisijainen, joten tuplaäänestys ei ole mahdollista. Vaalisalaisuuskin on turvattu; jäsennumerolle sähköisesti luotu pin-koodi on ainoastaan vaalipalvelutuottaja Post Nord Strålforsin tiedossa. Vaalien alustava tulos julkaistaan lauantaina 16.3.2019.

Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan tukku laadukkaita palkintoja. Valtakunnallisten arvontojen lisäksi myös jäsenyhdistykset ovat tehneet päätöksiä äänestäneiden kesken suoritettavista arvonnoista.

Myöhemmin keväällä käydään kahdet edunvalvonnan kannalta erittäin tärkeät yhteiskunnalliset vaalit. Huhtikuussa käytävissä eduskuntavaaleissa ratkaistaan mm. se, onko palkansaajilla jatkossakin työsuhteissaan minimiturvana työehtosopimuksen ehdot, vai voiko joku ulkomailla kirjoilla oleva palveluntarjoajayritys kilpailla laillisesti samoista töistä euron tuntipalkkaa saavalla ”orjatyövoimalla”. Tämä ei mielestäni voi olla myöskään yhteiskunnan eikä rehellisen yrittäjänkään edun mukaista. Hyötyjiä ovat kylmät ja ahneet pelurit, jotka eivät välitä pätkääkään lopputuloksesta eivätkä sen enempää yhteiskuntavastuustaan, vaan ainoastaan oman tuottonsa maksimoinnista.

Minun on vaikea ymmärtää ajatusta – sama se on, kuka siellä eduskunnassa lakeja säätää ja nappia painaa.
Valinnalla tosiaan on väliä!

Jukka Asikainen
järjestöpäällikkö