Rakennusliiton vierailijablogi

Politiikan duunari perusturvan asialla

 

Olen Mika-Antero Tallgren, 48- vuotias kirvesmies Karkkilasta. Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi tyttöä. Olen ollut mukana kunnallispolitiikassa yli kakskytviis vuotta ja olen nyt Uudenmaan vaalipiirissä ehdolla eduskuntavaaleissa toista kertaa. Olen demari, toimin toista kautta Karkkilan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Olen ollut Rakennusliiton jäsen vuodesta 1991. Tämä kirjoitukseni ei ole varmaankaan blogi, kun en ole semmoisia ennenkään pahemmin kirjoitellut, mutta jonkinlainen mielipidekirjoitus, avaus ajatuksistani ja arvoista joilla toimin politiikassa.

Olen koko ikäni ollut intohimoinen urheilun ja kulttuurin ystävä. Olen juossut maratoneja, hiihtänyt, pyöräillyt, pelannut jalkapalloa, salibandyä, näytellyt ja laulanut. Joten liikunta ja kulttuuri kuuluvat luonnostaan asioihin joista olisin kiinnostunut Arkadianmäellä. Vaaliteemoikseni olen kuitenkin valinnut työn ja koulutuksen sekä perheen.

Lähden siitä, että samasta työstä on saatava sama palkka ja vastuu samapalkkaisuudesta on työnantajalla. On huolehdittava siitä, että avoinna oleviin tehtäviin hakeutuisi naisia ja miehiä tasapuolisesti. Kannatan ulkomaisen työvoiman saatavuustarveharkintaa. Jos työvoimaa ei löydy suomalaisilta työmarkkinoilta, niin ei muuta kuin hommiin vaan. Työnantajan tehtävä on pitää huolta, että palkkaus ja muutkin työehdot ovat yhtäläiset. Niin kuin kaikissa lupa-asioissa, olisi kaikkien etu, että hakemusten käsittelyajat ovat kohtuullisia!

Työn verotusta ei pidä nostaa, kokonaisveroastetta kyllä. Varallisuutta ja pääomia voisi verottaa hieman kovemmin. Seuraavalla vaalikaudella on työllisyysastetta edelleen saatava nousemaan, muuten emme pysty tulevaisuudessa pitämään yllä hyvinvointivaltion peruspalveluita. Työelämän jatkuvan muutoksen hallinnan tärkein osa ovat investoinnit sivistykseen ja osaamiseen. Mitä korkeampi koulutustaso sitä pidemmät työurat, korkeampi työllisyysaste ja paremmat mahdollisuudet siirtyä työstä toiseen. Yksi ammatti ei enää tulevaisuudessa riitä, kouluttautumista työn ohessa on kehitettävä. Yhteistoimintalakia tulisi uudistaa aidoksi työelämän kehittämislaiksi, kolmikantaneuvotteluissa. Henkilöstöllä tulisi halutessaan olla mahdollisuus osallistua yritysten hallintoon.

Tarvitaan perheuudistus, joka takaa yksilölliset ja joustavat vapaat kaikille perheille. Naisten työuria on tuettava. Naisten eläkekertymät sekä palkka- ja urakehitys kärsivät nykytilanteessa, jossa hoitovapaita käyttävät pääosin naiset. Itse olin vuoden kotona hoitamassa esikoistamme Liisaa. Aika oli ikimuistoinen, voin suositella! Hallitus on leikannut varhaiskasvatuksesta 2.5 miljardia viimeisen viiden vuoden aikana. Tämä ei voi olla näkymättä. Perheiden ongelmat sekä lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen vaatii panostusta. Varhaiskasvatuksessa pitää olla riittävästi ammattitaitoista henkilökuntaa ja ryhmäkoot on pidettävä mahdollisimman pieninä. Perheiden ennaltaehkäisevään työhön paukkuja!

Sipilän hallituksen, toisen asteen koulutuksen uudistus on astunut voimaan. Sen vaikutukset näkyvät. Muutos on aika raju, kun samaan aikaan tehdään radikaaleja muutoksia opiskeluun ja kiristetään taloutta eli leikataan koulutuksesta. Yksilöllisistä opintopoluista uhkaa tulla yksinäisiä, moni toisen asteen koulutuksen aloittava nuori tarvitsisi erityistä tukea ja erityisopetusta jottei opiskelu jäisi kesken. Toisen asteen koulutuksen tulisi aidosti olla maksutonta, opiskelijoille korvattaisiin koulutarvikkeita, matkoja ja kirjoja. Nuorten työpajatoiminnan jatkuminen täytyy turvata, jos vastuu niiden toiminnasta siirtyy kunnilta maakunnille.

Vaalit lähestyvät ja kampanjointi alkaa käydä kuumana. Nyt on tärkeintä, että saadaan duunarit, opiskelijat ja eläkeläiset käyttämään äänioikeuttaan! Toivon todella, että vasemmisto voittaa vaalit ja tuleva hallitus tekee inhimillisempää politiikkaa. Politiikka on arvovalintoja, käykää äänestämässä ja työmailla tavataan!

Mika-Antero Tallgren

 

Eduskuntavaalien alla Rakennusliiton blogissa julkaistaan vaaleissa ehdolla olevien liiton jäsenten kirjoituksia.