Rakennusliiton vierailijablogi

Neuvottelut käynnistyneet

Rakennusliiton solmimat työehtosopimukset päättyvät helmikuun lopussa. Olemme aloittaneet neuvottelut kaikilla liiton sopimusaloilla, ja neuvottelutapaamisia on sovittu tiivistyvään tahtiin aina helmikuun lopulle asti.
Asetelma on hyvin perinteinen; toinen haluaa jotain ja toinen ei halua sitä antaa. Rakennusliitto tavoittelee sekä laadullisia, että rahallisia parannuksia työehtosopimuksiin. Nykyajalle tyypilliseen tapaan myös työnantajat esittävät muutoksia sopimuksiin.
Tilanne rakentamisen toimialoilla on varsin hyvä. Töitä riittää niin työmailla kuin tehtaissa ja yritykset tekevät erinomaista tulosta, josta osa kuuluu työntekijöille. Työehtosopimuksista neuvoteltaessa työnantajilla ei ole koskaan ollut rahaa, oli suhdannetilanne mikä tahansa.
Asiat vaativat usein pitkää kypsyttelyä, jotta kelvollisia sopimuksia voidaan saada aikaan. Siksi ei kannata hermostua, vaikka sopimukset eivät vielä helmikuun lopussa olisikaan valmiit. Lopulta kuitenkin arvioidaan sopimuksen sisältö, ei sitä, kuinka kauan neuvottelut kestivät.
Etukäteen on turha spekuloida sitä, joudummeko turvautumaan työtaistelutoimiin, sen aika näyttää. Selvää kuitenkin on, että tälläkään kierroksella mitään ei voi saavuttaa pelkillä pitkillä puheilla tai kahvia juomalla. Ainoa asia joka lopulta ratkaisee, on voima. Työnantajien tietoisuus siitä, että porukka on oikeutetun asian puolesta valmis koviinkin toimiin, on ratkaisevaa.
Kelvollinen sopimus vaatii joskus uhrauksia. Työmarkkinatoiminnassa se tarkoittaa ylityökieltoihin ja työnseisauksiin osallistumista. Rakennusliitto ei kevyin perustein työtaistelutoimia tee, niille on aina olemassa painava syy. Kun ammattiliitto julistaa työtaistelutoimia, on niihin osallistuminen täysin laillista. Työntekijää ei siis voi laillisesti rankaista osallistumisesta liiton julistamiin työtaistelutoimiin.
Neuvottelujen aikaisesta tiedotuksesta tulee aina kritiikkiä, niin varmasti nytkin. Tiedotuslinjamme on tälläkin kierroksella niukka. Keskeneräisiä asioita ei ole järkevää puida netissä tai lehdissä. Kliseinen toteamus: ”niin kauan kuin yksikin asia on sopimatta, kaikki asiat ovat sopimatta” pitää edelleen paikkansa. Asiat, joista mahdollisesti on saavutettu yhteinen näkemys, saavat aivan uusia ulottuvuuksia, jos lähdemme niitä julkisuudessa puimaan.
Jossakin vaiheessa sopimukset kuitenkin syntyvät, ennemmin tai myöhemmin. Annetaan neuvottelijoille työrauha ja arvioidaan sitten porukalla valmiita sopimuksia, kun sen aika on. Kaikkea ei saa mitä haluaa, mutta eteenpäin mennään eikä heikennyksiä oteta vastaan.

Kimmo Palonen
neuvottelupäällikkö