Lomailuun ja vapaa-ajan matkustamiseen liittyvistä jäseneduista

Rakennusliitolla ja sen jäsenyhdistyksillä on historiansa aikana ollut omistuksessaan useita jäsenten ja heidän perheenjäsentensä lomailuun ja vapaa-ajan viettoon tarkoitettuja kohteita. Liitto on vuosikymmenten aikana strategisen harkinnan jälkeen vähitellen luopunut näistä omistuksessaan olleista kohteista. Lapissa Inarinjärven Nanguvuonon rannalla sijaitseva pieni mökkikylä muodostaa tähän perussääntöön poikkeuksen. Liiton perusyhdistyksinä toimivilla ammattiosastoilla näitä vapaa-ajankohteita on omistuksessaan vielä kymmenittäin.

Vuodesta 2004 alkaen olemme tehneet yhteistyösopimuksia majoitus- ja lomapalveluja tuottavien yritysten kanssa. Työelämän käytettävissä olevilla jäsenillä on ollut mahdollisuus majoittua yhteistyökumppaneiden kohteissa varsin edulliseen hintaan. Eläkkeelle jääneillä ja vapaajäsenoikeuden saaneilla on vastaavasti ollut oikeus hakea maksuttomalle veteraanilomajaksolle. Jäsenetulomavuorokausia tarjoavia kohteita on tänä vuonna yhteensä kolmekymmentä. Kohteet sijaitsevat varsin kattavasti eri puolella maata, yksi tuossa Suomenlahden eteläpuolella Tallinnassakin. Työelämän käytettävissä olevat jäsenet hyödyntävät jäsenetulomavuorokausia varsin aktiivisesti. Viime vuonna tuettuja lomavuorokausia kertyi yli 19 000. Vuonna 2021 kohteita on yksi tätä vuotta enemmän. Uusi ja kokonaan uudenlainen kohde löytyy Nilsiän Tahkolta. Kohdekohtaiset esittelyt löytyvät marraskuun lopulla jäsenille postitettavan jäsenkalenterin liitteestä ja samoihin aikoihin myös liiton kotisivuilta. Vastaavasti veteraanijäsenille suunnattuja lomia on vuodelle 2021 varattu neljälle 50 hengen ryhmälle.

Joulukuussa 2019 hallitus teki hankintapäätöksen sadasta Holiday Clubin viikko-osakkeesta. Niiden toimintaidea on erilainen kuin edellä kuvattujen jäsenetulomavuorokausien. Yhteistäkin kuitenkin löytyy. Kummassakin mallissa jäsen/jäsenperhe saa tasokkaan lomakokemuksen kohtuuhinnalla.

Kalastajille ja erästäjille voin lämpimästi suositella vielä Nanguvuonon mökkikylää. Tosin tämän vuoden osalta kohde pidettiin kokonaan suljettuna koronapandemian vuoksi. Normaalitilanteessa kohde on eksoottisuudessaan tutustumisen arvoinen kenelle tahansa, mutta kalastajille ja erästäjille maanpäällinen taivas.

Kuten jutun alussa totesin, on kymmenillä jäsenyhdistyksillä edelleen omistuksessaan mökkejä/mökkikyliä. Minulla oli heinäkuun alussa tilaisuus vierailla vaimoni ja kahden koirani kanssa Tampereen osasto 10:n mökillä Vilppulassa. Kympin mökki on ympärivuotisessa käytössä. Kesäaikaan varauskalenteri täyttyy hyvin, mutta talvelta löytyy vapaita viikkoja vielä mukavasti, kertoo osaston taloudenhoitaja, mittamies ja Lujatalon pääluottamusmiehenäkin toimiva Marko ”Uku” Metsäpelto. Tähän Tampereen osasto 10:n mökkiin, kuten muihinkin yhdistysten mökkeihin ja niiden varaustietoihin voit käydä tutustumassa po. osastojen kotisivuilta. Pääset niille kätevästi liiton kotisivujen kautta. Valtaosa osastojen mökeistä on kaikkien rakennusliittolaisten varattavissa.

Jukka Asikainen
järjestöpäällikkö