Rakennusliiton vierailijablogi

Kyllä joku hoitaa

Kymen vaalipiirissä eduskuntavaaleissa ehdolla oleva Heidi Vättö päätti lähteä mukaan vaaleihin, jotta rakentajien ja tavallisten duunareiden ääni kuuluu politiikassa.

Oli kylmä ja sateinen syksy. Olin ulkomaalauskeikalla Saimaan rannalla. Aamuisin oli jo pakkasta tai sitten satoi vettä. Tuntui, että olin kuin se kuuluisa lossikuski, joka meni joka aamu lossille töihin, vaikka lossi ei enää kulkenut. Minä nostin joka aamu maalipurkin odottamaan suotuisaa hetkeä töiden aloittamiseksi. Siellä muistan kuulleeni ensimmäisen kerran sanan pakkolait.
Työni siirtyi seuraavalle kesälle ja hallituksen pakkolait vaihtuivat Kiky-sopimukseksi. Minun työni valmistui, hallitukselle se oli alkusoittoa. Kiky-sopimusta seurasi joukko hallituksen esityksiä ja uudistuksia, jotka kaikki varmasti mainitsemattakin muistamme. Minun työni tulokset täyttivät yhteiset laatukriteerit (RYL). Hallituksen työ oli ja on ollut jotain, mikä halveksii kaikkea sitä oikeudenmukaisuuden tuntoa, mitä minulla on. Se ei ole ollut yhdessä sovittua vaan silkkaa sanelua.
Viimeinen pisara oli aktiivimalli. Mielenilmauspäivän aamuna 2.2. minä kirjoitin: Juha Sipilä, te ja edustamanne hallitus olette menneet liian pitkälle. Juha Sipilä, te ette ole tolkun ihminen.
Silloin minä ymmärsin, että en voi uskoa, että asiat hoituvat ja järjestyvät ikään kuin itsestään. Päätin, että minä teen omalta osaltani kaikkeni muutoksen saamiseksi vallitsevaan hallituspolitiikkaan. Kun minä sanon kaikkeni, se tarkoittaa kaikkeni.
Me olemme viime vuosina puhuneet olevamme poliittisesti sitoutumattomia. Toimiessamme ammattiyhdistysliikkeen sisällä olemme Rakennusliiton jäseniä. Toimimme yhteistyössä ja yhteisen edun nimissä. Meitä koskevat päätökset, asetukset ja lait, ovat kuitenkin sidottuina politiikkaan. Uskon, että nyt me kaikki ymmärrämme tämän merkityksen, mikä ero on porvarilla ja duunarilla.
Minä tein elämäni rohkeimman päätöksen ja lähdin ehdolle eduskuntavaaleihin pitämään esillä meidän asiaamme. Työ on meille suomalaisille tärkeä asia. Pidetään yllä olosuhteet ja mahdollisuudet hyvälle työlle. Minä en odottanut, että joku hoitaa. Älä sinäkään odota. Tehdään se itse. Otetaan ohjat omaan käteen. Äänestetään suomalaisen työelämän puolesta, meidän työmme puolesta.

Heidi Vättö
Ei se kuuluisa joku, vaan ihan tavallinen Heidi, äiti ja maalari.

 

Eduskuntavaalien alla Rakennusliiton blogissa julkaistaan vaaleissa ehdolla olevien liiton jäsenten kirjoituksia.